Tribina PRIHVATI RUKU I POMOZI – ZAPOSLITE OSOBU SA INVALIDITETOM

Osobe sa invaliditetom spadaju među najugroženije društvene grupe u Srbiji jer su izložene diskriminaciji u svim oblastima društvenog života.

O tome ilustrativno svedoči činjenica da je broj pritužbi zbog diskriminacije osoba sa invaliditetom upućenih povereniku prošle godine porastao deset puta. U Srbiji živi između 700.000 i 800.000 osoba sa nekom vrstom invaliditeta.
Prema podacima Svetske banke, samo 13 odsto osoba sa invaliditetom u Srbiji je zaposleno, od čega je samo jedan odsto zaposleno u državnim institucijama i javnom sektoru. Praktično, to znači da je nezaposlenost osoba sa invaliditetom tri puta veća i da je neophodno da se svest i pristup društva promeni kako bi se smanjila diskriminacija osoba sa invaliditetom.
Rešavanje pitanja zapošljavanja osoba sa invaliditetom i šire, ekonomskog osnaživanja, veoma je važno jer bi direktno doprinelo višestrukom poboljšanju kvaliteta života ovih osoba.
Bioetika prepoznaje i diskutuje brojne probleme koje osobe sa invaliditetom imaju u svakodnevnom životu (siromašto, zdravstveni problemi, diskriminacija, socijalna isključenost), ali i ukazuje na neophodnost rešavanja ovih problema – mogućnosti ekonomskog osnaživanja, uključivanje u društveni život, borba protiv predrasuda, rešavanje problema fizičke i arhitektonske nepristupačnosti za osobe sa invaliditetom itd.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *