unnamed (3)

Medjunarodni dan porodice.

Odlukom Generalne skupštine UN-a, 15.maj je proglašen Svetskim danom porodice i obeležava se od 1993. godine. Cilj je afirmacija porodičnih vrednosti kao i isticanje problema i izazova sa kojima se aktuelno ova najvažnija ” mala ” zajednica u svakom društu suočava.

Bez što zdravije porodice nema ni izgradnje zdravijeg i funkcionalnijeg društva. 
Kao društvo odgovorni smo da potpomognemo i podržimo naše porodice kako bi one uspele da svojim članovima predstavljaju sigurno utočište, bazu ispunjenu ljubavlju i poštovanjem, zajedništvom iz kojeg se kreće u život. 


Danas su porodice izuzetno pogođene siromaštvom, posebno u društvima izloženim ratnim dejstvima ili društvima koja se nalaze u procesu tranzicije, zatim invaliditetom njenih članova, bolešću, akutnom ili hroničnom, bolestima zavisnosti, problemu nezaposlenosti, nasilja…Podizanje svesti po pitanju ravnopravnosti među polovima u porodici, zaštita porodice i svih njenih članova, izgradnja efikasnih institucija sistema, doprineli bi stvaranju pretežno zdravih porodica koje bi adekvatno ispunjavale svoje obaveze i odgovornosti prema društvu. Neophodan je uticaj i odgovarajuće aktivnosti društva u celini da bi se što više umanjio broj nepotpunih i disfunkcionalnih porodica. Danas su skoro sve porodice, posebno nepotpune i disfunkcionalne, dostigle vrhunac u izloženosti brojnim socijalnim, emocionalnim, moralnim, materijalnim pritiscima i problemima, te je odgovornost svakog društva i njegovih institucija sistema podignuta na najviši nivo u procesu izgradnje što efikasnijeg sistema u celini. 
Pružanje što snažnije podrške i potpore svakoj porodici, ujedno obezbeđuje svakom detetu zdravu bazu i ” krila ” za produktivan život kao i formiranje budućih odgovornih i stvaralački nastrojenih građana društva.

UOSI Beograd se bori za porodice osoba sa invaliditetom jer smo svesni da porodica daje najveću podršku osobama sa invaliditetom i osnaživanjem porodica, osnažuje se i položaj osoba sa invaliditetom.

Tags: No tags

Comments are closed.