Izveštaj sa književne večeri stvaralaca invalida održane u Obrenovcu

Književno več stvaralaca invalida održane u Obrenovicu 7 novembra 2014 godine u realizaciji projekta “Mi Možemo DA” koi je podržan od Sekretarijata za Socijalnu zaštitu a udruženje Osoba sa invaliditetom Beograd realizuje u partnerstvu sa GO Obrenovac – Komisija za socijalna pitanja i podržanog od Sekretarijata za Socijalnu zaštittu Grada Beograda. U sklopu projekta “Mi možemo DA…” , održano je književno veče pod nazivom “Moje Emocije” stvaralaca invalida sa poplavljjenog područja Obrenovca.
Događaj se odigrao u sali biblioteke Vlada Aksentijević u Obrenovca u vremenu od 17 do 20 časova pred oko 35 predstavnika lokalnih invalidskih organizacija kao i funkcionera Opštine građanstva i gostiju nastupili su:
mlada književnica učesnica projekta Milena Maksimović,
Biljana Krstić učenica srednje škole za decu oštećenog vida “Veljko Ramadanović” u Zemunu,
Mileva Nikolić i Profesor Miodrag Janković koji radi kao nastavnik u istoj školi.

Mlada književnica Biljana Krstić predstavila je svoju knjigu prvenac “Između svetlosti i tame”, zapravo to je zbirka priča autobiografskog karaktera gde se autorka osvrće na svoj invaliditet i recepciju i percepciju istog.
Ta njena knjiga najavljuje i drugu još lepšu koja će se uskoro pojaviti u štampi.
Drugi gost Miodrag Janković promovisao je svoju knjigu “Mladi Ramadanović” koja je studija o nestoru našeg školstva i socijalne brige o invalidnoj deci Veljku Ramadanoviću (1874-1943), tj. o njegovom početku rada sa invalidnom decom u Kraljevini Srbiji. Gosti iz Zemuna svojom promocijom želeli su da motivišu osobe sa invaliditetom Obrenovca pogođenih nedavnom poplavom da nastave hrabro da se bore za svoje snove i ideje i da uprkos poplavama nisu zaboravljeni i da se za njihove muke čulo i u obližnjem Zemunu koji im je i prvi ukazao pomoć i gostoprimstvo.

Škola „Veljko Ramadanović“ iz Zemuna među prvima je u gradu ukazala gostoprimstvo poplavljenim Obrenovčanima među kojima je bilo i dosta dece i starijih lica sa invaliditetom. Ovaj mali doprinos gostiju iz Zemuna bio je veoma koristan i potreban svim građanima Obrenovca a ponajviše njihovim sugrađanima sa invaliditetom u psihološkom i motivacionom smislu, da bi se i oni podstakli da pišu i objavljuju svoje književne radove, i tako barem za tren zaborave na svoje ovozemaljske muke, i težak život u svom postradalom gradu.

Na kraju treba izraziti zahvalnost Opštinskoj biblioteci u Obrenovcu kao i lokalnoj tv stanici “MAG” koji su to medijski lepo ispratili i ustupili prostor i opremu za pomenuto književno veče.

Predsednik Udruženja Osoba sa invaliditetom Beograd
Gordana Pušara

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *