1

Tribina “Sprečimo diskriminaciju izbeglih i raseljenih primenom pozitivnih propisa Republike Srbije i EU”

U sklopu projekta Udruženje Zavičaj “Sprovođenja antidiskriminacionih politika u Republici Srbiji” koju sprovodi Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije održana je tribina pod nazivom ,”Sprečimo diskriminaciju izbeglih i raseljenih primenom pozitivnih propisa Republike Srbije i EU”

Tribina je organizovana u sali Skupštine Grada uz prisustvo velikog broja srodnih Udruženja te predstavnika medijskih kuće Srna i Tanjug.

Sa tribine su poslate poruke da je diskriminacija ove populacije sistemska u zemljama porekla a u matičnoj državi gde trenutno žive ima stvari koje se moraju popraviti da uz uključenje elemenata pozitivne diskriminacije i većeg uključivanja samih korisnika.

Spomenuta su i kršenja ljuskih prava u Republici Hrvatsko, Federaciji Bosne i Hercegovine i U povratničkim sredinama na Kosovu I Metohiji

Sa skupa je poslata i poruka ,,PROTIV DISKRIMINACIJE SAMO PRIMENOM POZITIVNE DISKRIMINACIJE” i ,,NEMOJTE O NAMA BEZ NAS”

Posle tribine druženje učesnika nastavljeno je uz skroman koktel”.

Jedan od govornika na tribini je bila i predsednica UOSI  Beograd gospodja Gordana Pusara

 

 

IMG-99e9360c85bc7f6b35b1d7e174a2dc52-V

Sastanak Fokus grupe

Sastanak Fokus grupe u biblioteci Kuce ljudskih prava, Kneza Milosa 4.

Na sastanku Fokus grupe. WeBER projekat za unapređenje civilnog društva Zapadnog Balkana.

Praćenje reforme javne uprave. Cilj ove grupe je sticanje uvida iskustva i izazova sa kojima se ranjive grupe i OSI suočavaju u pogledu pristupačnih usluga u Srbiji.

Na sastanku su prisustvovala Udruženja i Krovne organizacije.

Krovna Organizacija –Slepih i slabovidih, Udruženje Osoba i dece sa Autizmom, Udruženje OSI Beograd, Centar za samostalni život OSI.

Na sastanku je donet jednoglasni zaključak:

  • Da OSI i pored svih samostalnih napora  i traženja pomoći,nemože da stvori adekvatne uslove za život.
  • Pristupačnost:Osnova za njihov pristup svim javnim objektima su “Pomoćne rampe”
  • Signalizacija:Zvučni semafori,govorni automati u GSP.
  • Uvođenje Faksimila ,sa punopravnom zaštitom  korisnika.
IMG-f1726adddf2b248948dde943bbb8b9ea-V

Donacija kolica

Donacija invalidskih kolica malom Nikoli. Njegova mama je preuzela kolica u UOSI Humanista.

Donator kolica je gospodja Gorica koja isto ima tako bolesno dete.

Sve je islo preko drustvenih mreza koje danas imaju veliki uticaj.

IMG-e2e20aea1a221dd8eceb210fcce7188a-V

Narodna skupstina Republike Srbije

Na sednici odrzanoj  26.6.2018. godine u maloj sali Narodna skupstine Republike Srbije, razmatrao se  nacrt  Zakona o rodnoj ravnopravnosti (ravnopravnost je odnos zena i muskaraca u svim oblastima drustvenog zivota – samo 14% zena je zaposleno; u parlamentu 36%), o nasilju u porodici, kao i mere podsticaja koje se primenjuju u skladu sa zakonom.

Sednicu  je vodila Predsednica Narodne skupstine, gospodja Maja Gojkovic. Pored nje, sednici je prisustvao i Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i moderator Dr Stana Bozovic, drzavni sekretar u ministarstvu.

Udruzenje osoba sa invaliditetom Beograd je bilo prisutno na zasedanju Ispred udruzenja su isli Marko Jovic i Ivan Dokic.

Ministar i presednica Narodne skupstine su pricali o ravnopravnosti i diskriminaciji, posebno o clanu 23 EU gde se govori o rodnoj ravnopravnosti.

 

Primedba:

Mala sala nema rampu za invalidska kolica, vec ima kosi pod, ali OSI ne moze da pridje govornici.

 

ANTIKANCER KURS 19.5.18.ZAJEDNIČKA FOTOGRAFIJA

Kurs – Anti-kancer ishrana i anti-kancer život

Obaveštavamo  Vas  da   su   u ime   Udruženje  Osoba sa invaliditetom Beograd Gordana Pušara I  Marina  Zuvić prisustvovale  kursu  koji  su  poklonili  predstavnici  Nutribios.

 „Anti-kancer ishrana i anti-kancer život” koji se održao  19. maja 2018. u terminu od 10.00 do 14.00 časova, u prostorijama “In Centra” (Cara Lazara 5-7, Beograd, pored Narodne banke). Predavač je  prim. dr Ljiljana Bajić Bibić.

 KURS JE NAMENJEN I ZDRAVIMA I BOLESNIMA. ZDRAVOM ISHRANOM I ZDRAVIM ŽIVOTNIM STAVOM I NAVIKAMA MOGU SE  SPREČITI MNOGA  OBOLJENJA.

ŠTA JE  NAUČENO  NA  KURSU 

-koliko sami doprinosimo nastanku maligniteta

-šta utiče na njihov nastanak

-koliki je uticaj hrane

-koliko hranom unosimo i otrove

-prehrambeni aditivi, pesticidi i GM hrana i njihov uticaj na zdravlje

-antikancerogena hrana

-lečenje hranom

-kako izbeći greške pri odabiru hrane

-kvalitet vode

-“zdrava” i “nezdrava” plastična ambalaža

-kako detoksikovati organizam

-kako i kojom hranom poboljšati imunitet

-hrana i umanjenje tegoba tokom hemioterapije

-kako se snaći sa raznim preporukama i (ne)proverenim tekstovima

-elektromagnetsko zračenje i zdravlje

-hemikalije u našem okruženju (kozmetika, sredstva za čišćenje…)

-uticaj psihičkog života na zdravlje

-kako se (iz)boriti sa strahom, osećajem bespomoćnosti i izolacije

-kako se suočiti sa bolešću i prevazići strah

-kako postići psihičku ravnotežu

 

20180517_163547

Forum socijalnih inovacija

Regionalna konferencija.

Udruzenje osoba sa invaliditetom Beograd je ucestvovalo na godisnjoj konferenciji “Smart kolektiva Forum”  socijalnih inovacija koja je bila posvecena predstavljanju inovativnih resenja za drustvene izazove.

Smart kolektiv je vodeca organizacija u Srbiji koja se bavi razvojem ekonomije sa pozitivnim drustvenim uticajem.

Fokus konferencije je bio na temama poput razvoja socijalnih preduzeca i odrzivosti civilnog drustva.

Ispred Udruzenja osoba sa invaliditetom Beograda bio je nas clan Ivan Dokić.

Na Forumu se pricalo dosta o ekonomiji i bankarstvu. Planovima za sirenje mreza banaka, koorporacija sl. po Aziji i drugim kontinentima.

U pauzi je uspostavljena komunikacija sa ucesnicima Foruma iz razlicitih zemalja povodom pitanja vezanih za osobe sa invaliditetom koje su pokazale zainteresovanost za saradnju i pomoc OSI.

Opste misljenje je da treba pomoci u inkluziji OSI u normalne zivotne tokove  i da zemlje iz okruzenja vec imaju mnogo veci procenat zaposlenih OSI koji su zaposlene po raznim firmama od budzetskih do privatnih

 

IMG-3c4bb41655c7a4ee3d8ab3df505c231b-V

Zloupotreba organizacija civilnog društva u svrhu finansiranja terorizma

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije u saradnji sa Upravom za sprečavanje pranja novca Ministarstva finansija i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) – Misija u Srbiji, je organizovala skup: „Rizici od zloupotrebe neprofitnog sektora u cilju finansiranja terorizma“.

 

Borba protiv terorizma i sprečavanje njegovog finansiranja kroz neprofitni sektor od strane međunarodne zajednice ocenjeno je kao izuzetno značajan izazov. Efikasnoj prevenciji terorizma ne doprinose samo državni organi nadležni za borbu protiv terorizma, već svi građani. Zbog toga je važno da se javnost upozna sa rizicima od mogućih zloupotreba.Aktuelna međunarodna kampanja protiv finansiranja terorizma prepoznala je slučajeve gde teroristi i terorističke organizacije iskorišćavaju pojedine neprofitne organizacije za prikupljanje i prenos sredstava, pružanje logističke podrške, podsticanje vrbovanja terorista ili za ostale vidove podrške terorističkim organizacijama i delovanju.

Ovakva zloupotreba ne samo da omogućava terorističke aktivnosti, već i podriva poverenje donatora i ugrožava sam integritet neprofitnih organizacija. Stoga zaštita neprofitnih organizacija od zloupotrebe u svrhe finansiranja terorizma predstavlja i kritičnu komponentu u globalnoj borbi protiv terorizma i neophodni korak da bi se sačuvao integritet neprofitnih organizacija. S tim u vezi, Uprava za sprečavanje pranja novca izradila je i publikaciju o rizicima od zloupotrebe neprofitnog sektora u cilju finansiranja terorizma koja će biti predstavljena na skupovima.

Održavanje ovih skupova za cilj ima upoznavanje organizacija civilnog društva sa mogućnostima potencijalne zloupotrebe radi finansiranja terorizma i otvaranje dijaloga kako bi se pružili adekvatni odgovori na moguće rizike finansiranja terorizma koji proističu iz neprofitnog sektora.

IMG-a5a86a62cf614fd58483cc54d3d9a1ff-V

6 godina udruzenja

Proslavili smo 6 godina udruzenja